A magány lesz a te igazi ellenséged!

2014 nov 23rd | Írta: | Tartalom témája: Középpontban, Nyugdíj megtakarítás

40 vagy és még az anyádékkal élsz? Hidd el, nem gáz! Nincs abban semmi szégyellnivaló, ha nem szakadsz le a szülői háztól. Feltéve persze, ha nem egy élősködő vagy. Miért nem baj, ha együtt vagy a szülőkkel? Mert az önállóság nem mindig kifizető. Főleg idős korban nem.

Mind anyagi, mind érzelmi és biztonsági szempontból is ideális ha nem maradsz egyedül vénségedre. Ha nagyon szerencsés vagy, több generációs családban fogod tölteni ősz éveidet. Ha csak szimplán vagy szerencsés házastársaddal öregszel bele a télbe. De a legvalószínűbb – a statisztikák ezt mutatják FŐLEG HA NŐ VAGY – egyedül leszel mint az ujjad. El tudod képzelni milyen idősen egyedül egy rideg téli vasárnap? Szar.

A több generáció együttélése ritka a jómódú északi és az észak-nyugati országokban, ahol a gyerekek csak 0,4 és 2,1%-a él együtt a szülőkkel, ugyanakkor ez az arány magasabb a csóróbb déli országokban 6%, nagyon magas ez a szám a keleti országokban, ahol 5-ből 1 gyerek ilyen családokban él. A cseheknél az arány 8%, Lettország, Szlovália, Lengyelország, Románia esetében 20% körüli, és Bulgária vezet 44%-kal.
Magyarországon ez az adat 15,2%.  Anyagi oldalról mindenki rosszul jár, ha nem marad együtt a család. Az ingatlanboom idején épült 2-300 m2-es lakóházakra gondolva, valódi pénzpazarlás ma ilyent birtokolni, a gyerek úgysem marad a szülői háznál.

A számok alapján nagy az esély, hogy a gyerekeid látogatóban jönnek csak majd hozzád, jobb híján egy társsal az oldaladon együtt küzdetek az egészségért. De így lesz ez? Sajnos még így se. Az már rég közismert tény, hogy a férfiak előbb halnak. Hiába az átlagéletkor emelkedés akkor is. Magyarországon a 65 év feletti férfiak 24%-a, a nők 69%-a él egyedül.

Hölgyek, ez igazán katasztrófa!
Nem elég, hogy az átlagkeresetetek, és így a nyugdíjatok is kevesebb lesz, a hátrányt még tetézi, hogy egy nyugdíjból kell fenntartanotok a háztartást, ráadásul még hosszú éveken át, cirka 18 évig.
Ja, hogy majd a gyerek támogat anyagilag? Majd magához vesz? Ugyan már! Miért épp te lennél más, mint a statisztikai többség?

Az látható, hogy a nagy családos együttélésnek inkább a déli államokban van hagyománya, a keleti országokban a kényszer is hozzájön ehhez. Van egy érzésem, hogy a mi 15%-unkkal is inkább a kényszer, a szükség alapú együttélést erősítjük, nem önszántából, gondoskodásból marad otthon a legtöbb gyerek, hanem mert nincs hová a semmi jövedelemből. Hol van már az, hogy a generációk együtt örömmel művelték a csatári telket, a boglári szőlőt? Sehol. A fiatal a fővárosba vagy külföldre költözik, a szülő öregségére egyedül marad, a társa elhagyja, vagy meghal.

Összegezve.
100-ból 85 nyugdíjasnak nem jut hely az unokák mellett.
100 idős férfiból 21 egyedül sétálgat a parkban.
100 öregasszonyból 58 csak magának főz.

A férfi esetlenebb, a nő kiszolgáltatottabb ha egyedül van. Magányosan, egy nyugdíjszelvénnyel ráadásul az élet duplán nehezebb, és sokkal költségesebb.
Hogy érint mindez téged? Úgy, hogy a magányra igen nagy esélyed van…

HA TÁRSAT NEM IS, JÓ NYUGDÍJAT MÉG ÖSSZEHOZHATUNK NEKED!

számok innen: http://www.demographic-research.org/volumes/vol25/14/25-14.pdf

 

Share Button
Tags: ,

Egy hozzászólás
Szóljon hozzá! »

  1. Én már elve úgy neveltem a gyerekeimet, hogy nagycsaládban fogunk élni, így védjük magunkat a 25 éve elszabadult banditaállam ellen.
    Viktor elvette a 13 millió forint nyugdíj-megtakarításomat, most a páromét fogják államosítani, de nem tehetnek ellenünk semmit, mert a nagycsalád erős.
    Ezeket a viktor/lázár/varga/matolcsi/szíjjártő-féle tetveket előbb-utóbb úgyis lelövik.

Szóljon hozzá!