A ravasz róka megint kitalált valamit a sajtért…

2014 nov 20th | Írta: | Tartalom témája: Hozam? Hozzad!

Nem csak azok a bizonyos diégós fiúk találnak ki mindig valamit, a Fundamenta rókája sem áll csak úgy tátott szájjal a jobb falatokért. Az innováció jegyében Okospersely, játékos fundimini.hu weboldal csábítja a gyerekeket, szülőket és támad a FundiMini Gyerekszámla is a sajtért.

Lakástakarék torta betétállomány alapján 2013

Lakástakarék sajtguriga a betétállomány alapján 2013

Először is, meg kell dicsérjem a Fundamenta marketingeseit (pedig egy vasat sem fizetnek ezért nekem) hogy egy ilyen faék típusú termékből mint a lakástakarék, mindig kihoznak valami újat, ötleteset. Míg a többi lakástakarék pénztár a számlanyitási díj kedvezménnyel csábít (mellesleg ez a fajta akció a legjobb az ügyfélnek), addig a funda soha nem engedi el a számlanyitási díjat – mert úgy gondolja ez a díj jár a szakszerű tanácsadásért, ügyfélkiszolgálásért (ebben is van valami) – inkább kamatbónuszokkal, egyebekkel operál.

Mielőtt kitérnék arra, hogy mekkora durranás az aktuális akció a FundiMini Gyerekszámla, egy pár jó szót ejtek a fundimini.hu weboldalról, ahol zsetonokat lehet szerezni, majd különböző játékokra mesékre el lehet költeni, sőt kamatnyereségért le is lehet kötni. A lényeg, hogy a gyerek megismerkedhet a pénz alapműködésével és ez a szándék dicséretes. Egész jó az oldal, de a flash játékok nem olyan lassú kezű vénnek valók mint amilyen én vagyok (a rendrakásos játékban csúnyán elvéreztem), de nem is nekem készültek.

Az Okospersely (levédve a név) megint az ügyes brand építés része, állandóan ott virít majd az asztalon, jól beég a gyerek memóriájába, hogy a lakástakarék=Fundamenta, ami már eddig is jól működött, így fordulhat elő, hogy mikor kérdezem az embert van-e már lakástakarék számlája a válasz: ja, a fundamentára gondolsz? Hát persze mire másra :)
Ez az Okospersely számolja, könyveli amit beletöltenek, és egy számítógépes alkalmazással összekötve, pontosan látja a gyerek mennyit kell még kikunyerálni apától egy új playstationért. Hiába, okos világban élünk, nem lehet a buta véletlenre bízni a zsebpénzünket…

A FundiMini Gyerekszámla viszont egy felnőtteknek szóló alkalmazás :), ami segít előteremteni a kissrácod lakására valóját- foglalja mindezt össze elmésen a Fundamenta alátámasztva példa számolással. Arról van szó, hogy bizonyos kedvezményekért mint:
1. Bónusz – szerződéses összeg fél százaléka, jóváírva kiutaláskor
2. Kamatprémium – a kisebb kamatozású számlát nyitod, de utólag a nagyobb kamatozású számla kamatláb különbségével felszorozzák a saját megtakarításod, jóváírva kiutaláskor
3. A követő lakásszámlára (egy később meghatározásra kerülő) kamatprémiumot fizetnek az első szerződés után
4. Kapsz egy Okosperselyt
, szóval ezekért a kedvezményekért cserébe el kell köteleződj 8 vagy 10 évre a 8-as módozatú (kisebb betéti kamatozású) termékkel, majd a megtakarítási időszakot követően, egy újabb követő, bármilyen módozatú és futamidejű terméket is kell nyitnod.

Még egyszer, összefoglalva. Kötsz most mondjuk egy 10 éves szerződést. Ha azt rendesen időben fizetted, azonnal indíthatod a lejárta után a követő számlát, kapsz ezért az elsőre bónuszt és kamatprémiumot. Az első szerződés egyenlegét nem ám elköltöd! Szépen benn hagyod a lakástakarék pénztárnál. A követő számlára is kapsz kamatprémiumot, de csak annak kiutaláskor, tehát legelőször 14 év múlva. Ennyi időt kell várnod minimum, hogy elkölthesd a befizetéseidet egy kecóra. Ha netán mégis borulna a terved, a szerződésed megszűnik, megváltoztatod, előhitelt kérsz, akkor ugrik a lebegtetett prémium és bónusz, és abban is csak reménykedhetsz, hogy az Okosperselyt nem kérik vissza. :)

Megéri ezekért a pluszokért bevállalni a hosszú távú FundiMini gyerekszámlát?

Tudod, azt vallom, a mai pénz többet ér a holnapinál, egy mai számlanyitási kedvezmény többet ér egy sok-sok év után megadott bónusszal szemben. Lehet, hogy 20 éven át évi 1-2% lesz az infláció és akkor nem nekem lesz igazam, de lehet, hogy mégis másképp alakul. Arról nem is beszélve, hogy a törvényhozásunk bármikor faraghat a jelenlegi 30% támogatáson (a környéken sehol nincs ekkora támogatás a lakástakarék számlákon) akkor meg borul a számításod a pénzromlás mértékétől függetlenül is.

Konkrét megéri-nemérimeg számítással nem molyolok, mert nem az a lényeg, hogy néhány tízezer forinttal jobban vagy rosszabbul jársz-e a végén, 14-18 év múlva. Azt kell inkább felmérned, hogy van-e kellő szándékod arra, hogy gyűjtsél lakásra valót a gyermekednek. Ha igen, akkor ez egy eszköz lehet amit számításban vehetsz más konstrukciók mellett. Viszont amikor leülsz kalkulálni, ne felejtsd el, hogy a sok év után felvehető összeget diszkontálnod kell, csak így kapsz tiszta képet, és dönthetsz tudatosan!

Segítségül:
Mit ér ma egy 14 év múlva jóváírt 0,5% hűségbónusz egy 8.000.000 Ft-os szerződéses összegű lakászszámla esetében ha az MNB 3%-os inflációs célkitűzésével számolunk?
8.000.000 × 0,5%= 40.000 Ft
40.000 × (1/1,03)^14= 26.448 Ft

Share Button
Tags: ,

Szóljon hozzá!