Angol használtruha és felfújható jacuzzi! Ugyanitt optikai mellnagyobbítás!

2011 ápr 5th | Írta: | Tartalom témája: Hozam? Hozzad!

Minap az egyik ismerősömmel beszélgettem. Szóba került, hogy miután a gyermeke elvesztette a munkahelyét, most azt tervezgeti, hogyan tudna vele közös céget csinálni, mert így megoldódna a leánya munkanélkülisége. Miért jó ez? – kérdeztem, – Talán van valami régóta dédelgetett elképzelés, amelynek a megvalósítása csak a megfelelő időre várt? Nem – volt a válasz – munkahely teremtés címén most támogatást lehet felvenni az önkormányzattól, így könnyebben el lehet indítani egy vállalkozást. Fodrászat, vagy telefonbolt lenne, már üzlethelyiséget is néztek.

Hm. Néhány szó erejéig megfontolásra intettem, de visszafogottan. Csak arra „kértem”, mielőtt bármibe is belevágnának, készítsenek üzleti tervet. Na, ja üzleti terv.


Kevés olyan eset van, amikor egy vállalkozásnak nem kell üzleti tervet készíteni. Ilyen ritka eset lehet, ha valaki ügynökként, bedolgozóként, vagy netán színlelt munkaszerződéssel van foglalkoztatva. Amikor a legtöbbünk vállalkozásra gondol, nem ilyenek jutnak az eszünkbe, hanem valamilyen kereskedelmi, vendéglátós, vagy valamilyen szolgáltatás alapú önálló tevékenység. Ezek elindítása viszont pontos üzleti terv nélkül nem többek egy keserű ébredéssel végződő álmodozásnál.
A KSH adata szerint 2004-2008 időszakban Mo.-n 688-708 ezer vállalkozás volt regisztrálva, melyben 1-4 főt foglalkoztató vállalkozások 600-630 ezer volt. A jelzett időszakban 320-360 ezer vállalkozói igazolvánnyal rendelkező vállalkozást jegyeztek, melynek zöme egyszemélyes, azaz saját magát foglalkoztató polgár. Arról viszont nincs statisztika, hogy hány vállalkozás rendelkezik üzleti tervvel. Az egyszemélyesek biztosan nem, és ez legkevesebb 300 ezer fő.

A napokban érdeklődve figyeltem a híreket egy új magyar fejlesztésről, a hordozható elektromos robogóról a Moveoról. Végre, van megint valamink, amit büszkén mutogathatunk a világnak! Aztán valahogy az interjú kiábrándított. Kövezzél meg, amiért pesszimista vagyok, de sehol nem fedeztem fel magát az üzleti innovációt. Ugyanis más valamit kitalálni, és más azt a piacnak eladni. A legtöbb feltaláló, ötletgazda, sohasem lesz képes pénzt keresni az ötletével.
Egyszer egy vállalkozóknak szóló előadáson a hallgatóságból valaki feltett a marketinges előadónak egy kérdést, hogy indítsa el a vállalkozását, rengeteg jó ötlete van. Mi az ötlet, mondjon egyet! Alig akart elmondani bármit is az ipse, úgy érezte, ha kimondja, máris le fogja koppintani valaki. Aztán csak beadta a derekát mert máskülönben konkrét segítséget nem nagyon kaphatott, és elmondott egyet. Persze azonnal kiderült, hogy azt már rég megcsinálták, csak ő nem hallott addig róla. De nem is ezzel van a baj. Nem probléma, ha nem te vagy azt első egy üzleti ötlettel. Sört is főzhetsz, pedig 5000 éve feltalálták. A lényeg mindig azon van, mit kezdesz az ötlettel, hogyan valósítod meg.
Tedd fel magadnak a kérdést:
- Van-e fizetőképes kereslet az ötletemre, termékemre, szolgáltatásomra?
- Kik azok, akik megveszik tőlem?
- Miért tőlem vegyék meg, miért ne mástól?
- Kik a konkurenciáim, mit csinálnak jól és mit rosszul?
- Milyen gyorsan tudok reagálni a piaci környezet változására?
- Mi a legpesszimistább forgatókönyv, és ez mekkora veszteséggel jár?
- Hová akarsz eljutni 5 év alatt?
Ha ezekre képes vagy pontos választ adni, belefoghatsz az üzleti terv kidolgozásába. Ha nem, felejtsd el, csak önámítás a vállalkozósdi.

Az a legnagyobb baj, hogy egy olyan országban mint a mienk, nem oktatják a vállalkozást mint tananyagot. Pedig egy kezdő vállalkozásnak nagyobb szüksége lenne egy ilyen jellegű támogatásra, mint hogy az adminisztrációs és az adóterheit csökkentsék.
Mi lesz a sorsa a Moveonak, ki tudja. Szurkolok nekik, bár igen pesszimista vagyok. Úgy vélem, a mérnökök elsősorban feltalálók és nem üzletemberek. A kettő vegyítéséből ritkán kerül ki siker sztori. Mert pl. ki találta fel az izzólámpát? Sokan egyből rávágják, Thomas Edison. Pedig ez nem teljesen így van. Sokan feltalálták, de ő volt az, aki üzletet is tudott belőle kovácsolni. Sőt! Igazából nem is a saját szabadalmából, hanem mások ötleteinek megvásárlásából tett sikeressé egy vállalkozást.

Ha megkérdezel valakit, szerinted mi kell egy jó vállalkozás elindításához, a legtöbben ilyeneket felelnek: pénz, jó ötlet, jókor jó helyen lenni. Kevesen fogják azt mondani: alapos tervezés és következetes megvalósítás. A szocializmus a vérünkben van, de a kapitalizmust még tanulnunk kell. Ha annak a rengeteg magyar vállalkozásnak lenne üzleti terve, akiknek még nincs, sokkal sikeresebb, egészségesebb gazdaság lehetne a miénk. Az ötlet és a szándék kevés. Terv kell!

A kép forrása: http://mkkp.hu/wordpress/?p=1034#more-1034

Share Button
Tags:

2 hozzászólások
Szóljon hozzá! »

  1. A cikkben foglaltakkal teljesen egyetértek. Igazából nem is kellene MBI iskolát végezni ennek felismerésére, józan paraszti ésszel is sokan erre a következtetésre kellene, hogy jussanak.A gyakoribb posztolást szívesen venném!

  2. Én is egyetértek a fentiekkel. Vannak nagyon jó kömyvek arról, hogy a vállalkozás nem egyenlő egy ötlettel. Ilyen pl. a V-mítosz, Michael E. Gerber-től.

Szóljon hozzá!