Bankkártyával külföldre

2010 júl 23rd | Írta: | Tartalom témája: Középpontban

Ez a bejegyzés 2010 júliusban készült! A bejegyzéshez tartozó linkek 2011-ben aktualizálva lettek!

Általában a külföldi nyaralás szervezésének legutolsó fázisában, értsd indulás előtt egy nappal, kerül sor a fontos valutaváltásra,  és az utasbiztosítás kötésre.  Ilyenkor aztán kapkodás van. De azt mondom, se euróért, se biztosításért ne rohanj, ha van bankkártyád! Persze ez sarkítva igaz csak, de játsz el a gondolattal, hátha segítenek néhány forint megtakarításában az alább leírtak.

Valuta
Ha van bankkártyád (már kinek nincs? használd bátran külföldön a vásárlásoknál! A bankod az aktuális deviza eladási árfolyamon fogja apasztani a számlaegyenlegedet, de ez sokszor jobb árfolyam mint mintha a sarki Change bódéban valuta eladási árfolyamon megvetted volna az utazás előtt. Én évek óta használom így a kártyámat, még nem csalódtam. Persze benne van a pakliban, hogy míg te a hasad sütteted az Adrián, megint kicsúszik felelős politikusaink száján valami negatív gazdasági nyilatkozat és megborul a forint, de talán most a nyári uborkaszezonban nem fog elértéktelenedni a folyószámlád ilyen-olyan elszólások miatt, lévén hogy mindenki nyaral.
A lényeg: figyeld a bankod devizaárfolyamait, nem olyan rosszak azok, valószínűleg jobban jársz mint a kp-val.
Készpénzfelvételre is használhatod a plasztikot külföldön, de ez esetenként borsos lehet.  Kb 1000-1500 Ft + 1% jutalék a felvett összegből. Mindenesetre javaslom, hogy a bankod egy értelmes ügyintézőjétől érdeklődj, ők hogy számolják a külföldi bankkártya használatot.

Biztosítás
Utasbiztosítást kötni érdemes, ebben egyetérthetünk. De nem árt tudni, hogy a bankkártyához is kapcsolódhat biztosítás, erről célszerű tájékozódni, kétszer felesleges fizetni egy szolgáltatásért! A kártyákba alapba be van építve egy minimális védelem (nem kell fizetni érte), amelyet néhány ezer forintért EGÉSZ ÉVES utasbiztosításra egészíthetsz ki. Vedd a fáradtságot, szedd össze a családban az utazók bankkártyáit és nézd végig a hozzájuk tartozó bankok kondícióit, hidd el érdemes! Sokan azt se tudják, hogy a bankkártyájuk akár már 10-20 milliós biztosítási védelmet tartalmaznak. Ilyenkor tényleg pazarlás külön utasbiztosításra költeni.
Ráadásul nem csak baleset, betegség, poggyász biztosítást, hanem értékes assistant és jogvédelem szolgáltatások is lehetnek benne – banktól függően.

Hozzáteszem: Az alábbi feltételekben válaszd ketté azt ami alapból benne van a kártya szolgáltatásában (tehát nem kell fizetned érte) és amit hozzá vehetsz! (pl. nagyobb védelem, kiegészítés a család többi tagjára)

A teljesség igénye nélkül néhány link a tájékozódáshoz.
Legtöbbünknek OTP-s kártyája van.  Balesetbiztosítás alapból van a kártyán, nem kötik utazáshoz. Ezt az alap biztosítást nagyon kedvező feltételek mellett bővíteni lehet.
https://www.otpbank.hu/portal/hu/Biztositas/BankkartyaBaleset

Az OTP számlatulajdonosok Groupamás utasbiztosítást 10%-os kedvezménnyel köthetnek, és ha OTP-s bankkártyával fizetnek, további 10% kedvezményben részesülnek (ez igaz az online kötésre, vagy az ATM-en keresztül indított biztosításra is)

Az Erste Bank a Union Biztosítóval kooperál
http://www.erstebank.hu/hu/10034548.html

A CIB Bank egyránt jó ajánlatot ad a magán és az üzleti ügyfelek részére, ha itt van kártyád, feltétlenül nézd meg igen értékes szolgáltatások vannak!
http://www.cib.hu/maganszemelyek/szolgaltatasok/bankkartyak/biztositas/index 
És itt vannak a feltételek: http://www.cib.hu/system/fileserver.xml?file=/Kondilistak/07_biztositas/cib_chartis_100112.pdf&type=related

Az MKB Bank weboldalán semmit nem találtam a biztosításokról részletesen. Csak ennyit a GYIK-ben: “Bankkártyám van, kell-e kötnöm utasbiztosítást ha külföldre megyek?”-Nem kell!
Ez szerintem siralmas :)
Miért nem lehet elolvasni a biztosítási feltételeket, honnan a bánatból tudjam milyen eseményekre nem fizetnek, mik a kizárások és a mentesülések? Kíváncsi lennék milyen megfontolásból nem tették közzé a részletesebb tájékoztatót.

A Raiffeisen Bank is korrekten kitette a honlapjára:
http://www.raiffeisen.hu/raiportal/pdf/bankkartya/biztositasi_feltetelek.pdf

A Budapest Bank az Axával működik együtt-  automatikus és választható csomagok vannak:
http://www.budapestbank.hu/szolgaltatas/lakossag/biztositas-utas-automatikus.php
http://www.budapestbank.hu/szolgaltatas/lakossag/biztositas-utas-opcionalis.php

K&H bank is korrekten tájékoztat:
https://www.kh.hu/publish/kh/hu/lakossag/media/dokumentumok/termekoldali_dokumentumok/bizt_taj_karty_kapcs_bizt_tart_argosz.download.pdf

Az Unicredit az Allianzzal szövetkezett:
http://www.unicreditbank.hu/maganszemelyek/bankkartyak/biztositas.html

De ne feledd! Ezek általános utasbiztosítások, ha fokozottabb kockázatnak vagy kitéve, arra külön köss biztosítást! Pl. ha buvárkodást tervezel nézd meg a feltételekben bevállalja-e a bankkártya biztosítója ezt a kockázatot, és milyen feltételek mellett. Ha kell köss külön utasbiztosítást! Ha autóval utazol érdemes fontolóra venned a határozott idejű casco biztosítást!

Jó nyaralást mindegy kinek! :)

Share Button
Tags:

7 hozzászólások
Szóljon hozzá! »

 1. Teljesen egyetértek a cikkel. Külföldi utazáshoz elég egyetlen bankkártyát magaddal vinni. Sokéves tapasztalattal állítom, olcsóbban kijössz a költségekkel.

 2. Hm,
  én 2010 júliusának elején mentem Horvátországba.
  Márciusban vettem eurót és kunát (271 és 38.8) , mire kimentünk, kissé emelkedtek (288 illetve 40.5).
  A kártya tényleg jó, de politikusi nyilatkozatok ellen nem véd.

 3. nekem Citibankos kártyám van, hasonlóan jó kondikkal és alacsony éves dijas biztositással, őket miért nem vettétek bele a reprezentativ felmérésbe? érdemes.

 4. Bankja válogatja. A Citibank például arcpiritó devizaárfolyamokkal dolgozik, amelyek gyakran sokkal rosszabbak a valutaárfolyamnál is. Egyszerűen Citis kártyával nem éri meg külföldön költeni.

 5. Külföldi vásárlásnál az nem számít, hogy a kártyát melyik bank bocsátotta ki, melyik országban vagyunk, az elfogadó kivel van szerződésben, stb? Épp múltkor néztem valahol a bankkártya feltételeket, és meglepődtem, hogy csak annyi van odaírva, hogy ingyenes a vásárlás a külföldön is, minden további nélkül. Ez minden esetben, minden országban igaz, vagy vannak buktatók?

  Egyébként köszönet a cikkért, azt hiszem sokaknak hasznos

 6. Az elfelejtettem a cikkhez írni, hogy írjátok rá nyugodtan a bankkártyára (és esetleg még valami egyéb biztonságosabb helyre pl. ahol azt a telszámot tárolod ahol a kártyát tilthatod le) az asszisztancia telefonszámát, ahol magyarul fogadják a hívásodat. Bármi problémátok akad külföldön először az ügyfélszolgálatot hívjátok és tőlük kérjetek infót mit tegyetek!

  A Citibankot valóban kihagytam, de még egy sor más pénzintézetet. A nagyobb fiókhálózatú bankokra koncentráltam.

  A kártyatársaságoktól (kibocsátó) függ, hogy melyik kártyatípust hol fogadják el, nem a bankodtól. (az üzlet ajtaján, vagy a pénztárnál matrica szokta jelezni) Arra azonban érdemes figyelni, hogy pl. egy Mastercarddal Szöulban vásárolsz, akkor számolj egy forint-dollár-won konverzióval amivel sokat lehet bukni, hisz 2 deviza keresztárfolyamától is függ, mibe fog fájni neked a vásárlás.
  A kártyával történő vásárlásra ezért készülj fel még idehaza, mint ahogy már a hozzászólásokból is kitűnik, tájékozódj a bankod eladási devizaárfolyamáról. Amennyiben rendelkezel deviza alszámlával is, és nem akarsz reckírozni a külföldi tartótkodásod alatt bekövetkező újabb forint gyengülés miatt, akkor kérd meg utazás előtt a bankod, hogy az alszámládat terhelje bankkártyahasználatkor, így nem kell számolnod konverzióval (vagy legfeljebb csak 1-el)

 7. Mastercard esetén eurón keresztül vált a bank devizát; Visa, Amex kártyáknál dolláron keresztül.

Szóljon hozzá!