Csak úgy eszembe jutott…

2011 feb 16th | Írta: | Tartalom témája: Blog

A CIG Pannónia Biztosító tendert nyert 12000 főre tőkegyűjtő életbiztosítást köthet a BKV-nál. Már önmagában nagy hír, hogy egy cég ilyen volumenben köt unit-linked szerződést, viszont egy önkormányzati (állami) nagy cég esetében ez még különös is. Felmerült bennem, milyen egyéb lehetőségeket vizsgáltak meg a vállalatnál még a hosszabb távú béren kívüli juttatásra az élethosszig tartó befektetéshez kötött életbiztosításon kívül?
Mert az biztos, ezzel nem csak az volt a cél, hogy a dolgozóknak életbiztosítást adjanak egy gyorsított eljárásban…
Érdekes a pályázati feltételekben az elbírálás szempontjainál a legnagyobb súllyal az elérhető összeg szerepel (40%), míg az egy szerződésre vetített teljes költséghányad sehol sem. Pedig fordítottan logikus: a költség objektív adat, a várható nyereség csak nagy szórással becsülhető.

Ez hatalmas üzlet a CIG-nek, nem csak gesztusértékű bankadó kompenzáció…

 

Ez is egy jellemző magyar sztori http://www.nol.hu/lap/mo/20110215-kifogtak_a_szelet_az_energiavitorlabol. Míg munkahelyteremtésre 8 mill.Ft/fő jut a terjeszkedő Audinál, addig egy ígéretes találmányra nincs pénz. Aztán meg papolunk a hazafiságról mikor a szellemi tőke inkább külföldön próbál szerencsét.
Az utóbbi idők kedvenc magyar találmánya számomra az üvegbeton. Ez a sztori sem volt zökkenőmentes, és meggyőződésem, hogy nemzetközi szinten is nagyobb hepajt lehetne csapni vele. Meg sok más egyébbel is.

Magyarország jövőjét illetően ködös egyébként a képem, ha nem aknázzuk ki a szellemi potenciált akkor nem sok mindent tudunk felmutatni a hosszú távú versenyképesség terén. Olvasom Brazíliáról, hogy brutál pörög a gazdaság, áramlik az országból a nyersanyag és az élelmiszer, az állam soha nem látott méretű szociális csomaggal támogatja szegény rétegeket, miközben az oktatás, az ország jövőjét megalapozó képzés sokadrangú kérdés most. Nézd meg Ázsiát! Ott a kissrácok  12-16 órát tanulnak naponta. Mit jelent ez? A most felnövő generáció sokkal képzettebb, motiváltabb lesz a jólétben ellustult európai, amerikai társaiknál, sejtheted kik fognak tempót diktálni a gazdaságban a jövőben. Lehet, hogy a jövőben nem csak azt hallod majd egy ázsiaitól: “vetyed ócón adom, mekéri” hanem:”Holnapra legyen kész a feladattal Szabó úr!”
Kíváncsi vagyok, Te hogyan képzeled el, milyennek látod Magyarországot 2040-re?

 

Jut eszembe ajánlom figyelmetekbe Richard S. Tedlow- Vállalkozó titánok, titáni vállalkozások című könyvét, érdekes olvasmány.

 

Más.

Új dimenziók nyílhatnak meg választási kampányeszközök körül, ha ezentúl jár szavazati jog a gyermekeknek is. Csak egy ötlet:

Share Button
Tags:

Egy hozzászólás
Szóljon hozzá! »

  1. Csak a választások fejezethez szólnék: a gyerekek jogán leadott szavazatok fejtetőre állíthatják a kialakult erőviszonyokat. Harc a nagycsaládosokért!

    (Sok érdekes témát érintesz, mindegyik külön is megérne egy “misét”)

Szóljon hozzá!