Cselekedj december harmincegyig!

2014 dec 28th | Írta: | Tartalom témája: Adózás, Középpontban

Bolond lennél nem Tartós Befektetési Számlán tartani a megtakarításod, amennyiben olyan pénzről van szó, amelyhez néhány évig várhatóan nem nyúlsz. Ha meg mégis hozzá kell nyúlnod, akkor sincsen semmi. Viszont a TBSZ lehetőséget ad, hogy a nyereséged 22%-át kitevő adó mégis nálad maradhasson.

Tulajdonképpen egy speciális értékpapír-számláról, vagy betéti számláról van szó, amelyhez nem kell semmi más, csak, hogy aláríj a bankodban néhány papírt – ezzel létrejön az szja. törvény által meghatározott kamatjövedelem kedvezményre vonatkozó szabály – és elhelyezz legalább 25.000 forintot. A tárgyévben (amelyikben a számlát nyitottad, tetszés szerinti összeget fizethetsz be (vagy ki is vehetsz), a következő év jan. 1 után viszont már csak kivenni lehet, betenni nem (akkor kell egy újat nyitni). Ugyanis a számla nyitását követő évtől indul a kamatadómentes számítási időszak. (lásd ábra)

tbsz_eho_abra

Pl. megnyitod a számlát holnap (2014 december 29.) és a számlán befektetett összeget legelőször kamatadómentesen  2020 január 2-án veheted ki, vagy kedvezményes adóval (10% kamatadó) 2018 január 2-án. Mi van ha előbb kell a pénz? Semmi, simán kiveheted egy részét vagy a teljes összeget. A különbség annyi, hogy a kamatadót nem vonja le a nyereségből a pénzintézet, hanem azt neked kell külön bevallani és befizetni a kapott igazolás alapján. Más kényelmetlenség, szankció nincs. (bár egyes bankok néhány befektetési termék esetében rendkívüli jutalékot számítanak fel, ha a lekötési időszak kevesebb 1-2 évnél, ezért célszerű tájékozódni) Éppen ezért nagy butaság nem TBSZ-en tartani azt a megtakarítást, ami amúgy csak egy sima bankbetétben, vagy értékpapírszámlán pihen.

A kamatadó kedvezményen felül az is a TBSZ előnye, hogy a befektetési portfólió tőkésítésénél (ha egy betét, vagy kötvény lejár, értékpapírt, befektetési jegyet eladsz) nem vonják le a kamatadót, azaz a teljes nyereség újra befektetésre kerülhet, ezáltal a nyereséged is nagyobb lehet a megtakarítási időszak végén. (a példában QFD kötvény jelenlegi kamatával számolok)

tbszkalk

Mibe fektetheted a TBSZ-en a pénzed? Szinte bármibe, de ne feledd, hogy ez egy rövid távú megtakarítás, tehát a portfóliód is alacsony kockázatú maradjon. Kitűnő választás lehet kötvény befektetési alap, állampapír, és néhány vállalati kötvény (pl. QFD)

Share Button
Tags: ,

3 hozzászólások
Szóljon hozzá! »

  1. jo otletnek tunik a TBSZ… kiveve ha a fizetesed EUR-ban kapod, es mar igy is tul nagy a kitettseged Forintban. Reszvenyek kezdenek tulertekeltek lenni, igy marad az allampapir. Ott viszont mar igy is alig van felara a magyar allampapirnak pl a nemet kotvenyhez kepest, raadasul Forint alapon allampapirt venni konnyen veszteseges is lehet mikor a vegen EUR-ra akarja visszavaltani az ember. Ki garantalja hogy a kovetkezo evekben mar nem fog tovabb gyengulni a Forint? Illetve hogy a magyar kotveny hozamok nem emelkednek? Ezt pedig gondolom hogy kulfoldrol mar eleg sokan kezdik eszrevenni, szoval lassan “onbeteljesito” lesz.

  2. Valamit azért tisztázunk! 1.Bolond lennék Magyarországon pénzt elhelyezni bármelyik Bankban főleg forintban! 2.Szerintem az emberek zöme már kezd ráébredni arra nem lehet biztonságba a pénze Magyarországon főleg forintba nem! 3.Csak idő kérdése,hogy mikor kezdik átváltani a polgárok megtakarításaikat devizára!(ezzel is elindítva a forint gyengülését)Csak idő kérdése,hogy mikor mondja Amerika pl: a Templetonnak,hogy kezdje el kivonni a tőkéjét Magyarországról! Szerintem még a téma írója sincs tisztában azzal,hogy milyen helyzet van kialakulóban a kormány kiszámíthatatlan gazdasági politikája miatt.

  3. Viktor, ha jól emlékszem, már több mint 2 éve lehet Eur is a TBSZ számládon.

Szóljon hozzá!