Ellenőrizd a cascód, mert nagyot csalódhatsz!

2014 szept 24th | Írta: | Tartalom témája: Apró betűvel, Vagyonbiztosítás

A biztosítási szerződések aktualizálásának szükségességéről már korábban is írtunk. A téma most ismét előkerül egy csalódott ügyfél levele okán – hangsúlyozni nem elég egyszer, hogy ne ülj évekig ugyanazon a vagyonbiztosítási szerződésen.

A panaszos összetörte 8 éves gépkocsiját. A jármű káridőponti értéke 1,270.000 Ft, melyből a biztosító levonta a 800.00 Ft roncsértéket, az önrészt, és az évfordulóig még esedékes biztosítási díjat.
A kezébe kapott 100.000 forintot, meg egy vételi ajánlatot a roncsra. Nem volt túl boldog, gondolhatod. A cascója évente 105.000 forintjába került. Úgy érzi, valaki rosszul számolt…

Hogyan kerülhette volna el a panaszos a csalódást?
Az ügyfél 2006-ban vette a járművet, feltehetően az akkori legjobb díjú cascót megkötve hozzá. Mivel a gép ára újonnan 3 millió felett volt a 280 ezres önrész még optimálisnak is tűnt. Csakhogy azóta a casco díjak, és a módozatok is háromszor változtak (ugyanannál a biztosítónál). Ha az ügyfél aktualizálta volna a szerződését, akkor most az éves díj 17 ezer forinttal kevesebb lenne, de nem csak a díj miatt kellett volna átnézni a szerződést, hanem az önrészt is célszerű hozzáigazítani a jármű mindenkori értékéhez – amennyiben még elfogadható díjért köthető szerződés. A nevezett esetben szereplő gépkocsira ma 10%, min. 50 ezres önrésszel 61.800 forintért köthető casco -igaz ehhez biztosítót kellene váltani évfordulókor.
Összegezve, avval, hogy nem szánt időt az ügyfél a biztosítási szerződésének átgondolására, most 200.000 forintot veszített (önrész és a díj)

Különösen fontos a vagyonbiztosításoknál, hogy időközönként aktualizáld a szerződésedet ugyanis a megkötés időpontjához képest változhatnak a vagyonelemek összértéke, amelyeket az esetleges indexálások nem fognak fedezni. Elég csak az utóbbi évek arany árrobbanására tekinteni; ma már nem kapsz 20 ezerért karikagyűrűt, mint néhány éve, viszont a lakásbiztosításodban szinte változatlan az ékszerbiztosítás mértéke ha megnézed. A gépjármű esetén viszont az értékcsökkenést vedd figyelembe.  Jó döntés lehet a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításba “minicascót” kötni, így még a normál casco önrészére is lesz fedezeted. Ha viszont már a jármű értéke miatt nem érdemes teljes körű cascót kötni, akkor legalább lopás cascót fontold meg! Ne feledd, a lopás casco az egyetlen biztos védekezés a tolvajok ellen!

Share Button
Tags: ,

Szóljon hozzá!