Kezdeti költség – azaz mennyivel leszek rövidebb

2014 júl 21st | Írta: | Tartalom témája: Apró betűvel, Életbiztosítás

A befektetési egységekhez kötött életbiztosítások legnagyobb hibájának a magas kezdeti költséget tartják.
Ezzel nehéz vitatkozni. Ugyanakkor ne feledjük, hogy a célorientált megtakarítási termékek általában nem olyan dolgok amelyeket az emberek saját maguktól keresnének.  A látens igények  - mint pl. gyermek életkezdésének támogatása – felszínre kerülése legtöbbször egy tanácsadó munkájának köszönhető, akinek munkadíja van. A kezdeti költség többek között ezt a tanácsadási díjat tartalmazza. A korrekt tanácsadásért, és a hosszú távú együttműködésért nem kell sajnálni a  kezdeti kiadást!

Mégis, hogyan számold ki, mennyit vonnak el tőled?
Kérd el a Biztosítási feltételek 1. vagy 2. számú mellékletét, ezek tartalmazzák a Kondíciókat. A kondíciók között találod a kezdeti költség elvonás mértékét és időszakát. (ha itt nem találsz rá teljes utalást, nézz utána a tartalomjegyzék Kezdeti költség fejezetnél.
Így számold ki pontosan mennyi a költség (példa):
a) Kezdeti költség 10%
b) Kezdeti költség elvonásának időszaka: 10 év
c) Kezdeti költség érvényesítésének alapja: az első 2 évben befizetett díjak
a példában az éves díj legyen 300.000 Ft/év, tehát a „c” = 600.000 Ft

képlet

Azaz a szerződésedből kb. 369.000 forintot vonnak el kezdeti költség címén 10 év alatt. Ez az ára annak, hogy egyébként magadtól nem pakolnál össze a malacperselybe három millát. Hiába is ellenkezel, bizony te más vagy, nem hiszek neked!
Viszont a jó hír az, ha következetes vagy, és végigviszed a megtakarításod, ezt a költséget szinte meg se érzed. Csak akkor ér hátrány, ha idő előtt visszavásárolod a biztosításod, vagy túlvállaltad magad, és díjcsökkentésre kényszerülsz a futamidő alatt.

Share Button

Szóljon hozzá!