Mécses fűtés “égtelen” baromság

2014 okt 8th | Írta: | Tartalom témája: Blog

Rossz hír a konvekciós gyertyakályha elkötelezett híveinek, hogy a paraffin árát nem érintette a rezsicsökkentés. Márpedig a neten egy éve keringő pofon egyszerű zseniális “találmány”  - ami most a hidegek beálltával újból felbukkant “30 forintból kifűtheted a szobád címmel”- igencsak drága a szintén konvekciós elven működő jó öreg radiátorhoz képest.

A mécsesek alapanyaga a paraffin, melynek fűtőértéke 45 MJ/kg. 1 kg gyertyaviaszt 1400-1900 Ft között vehetsz a neten.  Számoljunk az olcsóbbal, így 1400/45= 31, Azaz 1 MJ hőenergia kinyerése a videó alapján 31 forintodba kerül. Csak a gyertya fűtőértékével számoltam, a cserép nem ég, így hőenergia sem származik belőle, hacsak nem műanyag cserepet használsz a kályhádhoz, de az büdös és egészségtelen is.

mecsesfutes

A legutóbbi gázszámlán szerepel a földgáz fűtőértéke forintosítva, így nem kell a szénhidrogén fajhőjének böngészésével vacakolnom. A számlalevél alapján 3,30 Ft-ba kerül 1 MJ energia. Mivel nem kondenzációs kazánom van, keletkezik némi veszteség (90% körüli hatásfok), tehát mire a szobába kerül a hőenergia kb. 3,60 Ft ment füstbe megajouleként. A viasz táplálású cserépkazánnál nincs veszteség, minden a szobában marad, de így is a gyertyafűtés legalább nyolcszor drágább a gázcirkó fűtésnél.

Ennyit a zseniális mécseskandallóról.

Share Button
Tags:

Szóljon hozzá!