Miért buknak el állandóan kisebb-nagyobb összegeket az emberek?

2010 márc 10th | Írta: | Tartalom témája: Hozam? Hozzad!

Még így életem javán kicsit túl is szívesen töltök időt szellemes társasjátékokba befeleledkezve. Amolyan dobókockás, bábukat színes számos mezőkön ide-oda tologatósokra gondoljatok. A társasjátékok sokkal többet képesek nyújtani önmaguknál, számomra az igazi élményt ez adja.
Ha egy baráti összejövetelen előkerül egy új, vagy az odáig még kipróbálatlan szerzemény, természetesen az első dolog a játékszabályok áttanulmányozása, illetve a kezdők számára a szabályok ismertetése. Ritka az, hogy egy társaság előre megfontoltan üljön le egy ismeretlen dolog meghódításának, ezért egy összejövetelen a játszás spontán felvetésének fogadtatása és sikere döntően függ attól, hogy tudja a kezdeményező belelkesíteni a többieket. A kedvcsináláshoz tartozik a játékszabályok egyszerű, de korrekt ismertetése, a sikerhez pedig a játék levezényléséhez szükséges alkalmasság bizonyítása.
Ha ez sikerül elindul a játék, ahol lesznek nyertesek és vesztesek, fogadamak hogy soha többet, és igények, hogy még egyszer…

Mi köze a Catannak, Scrablenak és a társainak a pénzügyekhez? Nagyon is sok.
A saját pénzügyeink intézése egy hosszú stratégiai játék, a legnagyobb társasjáték amit valaha is játszat az ember. Egy táblás társasjáték valóságos változata, ahol a kedvcsinálás az igényfelmérés, a szabályok ismertetése a pénzügyi tanácsadás. Ugyanúgy rendelkezik ez a játék általános és kiegészítő szabályokkal, mint a bolti kistestvér. Gondolkoztál már ezen valaha?
Ha ez egy játék, akkor a szabályokat a korrekt és sikeres játékélmény érdekében mindenkinek meg kell ismernie mielőtt hozzáfog a saját bábuja mozgatásához.  Azt tudni kell, hogy ez a pénzügyi játék alapvetően gonosz. Állandóan új feladat elé állítja játékost, akinek ritkán adatik csak meg, hogy egy jó dobással megnyerje a teljes játszmát. Az új feladatok mindig új szabályokkal is járnak, de minden új szabály az alapokra épül, ergo aki kellő racionalitással képes végig az alapokra építeni a stratégiáját, simán lehet jó a játékban akkor is, ha időközben egyre bonyolultabbá és nehezebbé válnak a szabályok.
Ez a játék ugyanakkor gonosz azért is, mert próbálja becsapni, félrevezetni a figyelmetlen játékosokat az által, hogy könnyen elérhető nagyszerű előnyöket hangoztatva a gyarlóság csapdájába csalja őket, és gonosz azért is mert nem lehet kiszállni belőle, nincs olyan hogy feladom!

Miért buknak el állandóan kisebb-nagyobb összegeket az emberek az életük során amint belevágnak valamilyen pénzügyi konstrukcióba?

A válasz a fő szabályok ismeretének hiánya. A legtöbben  úgy állnak neki játszani életük legnagyobb téttel rendelkező játékát, hogy alig fordítanak időt a szabályok tanulmányozására. Pedig ezen múlik minden siker és kudarc.
A következőkben sorozatot indítok a legismertebb, legáltalánosabb egyéni pénzügyi megtakarítások buktatóiról a választ keresve arra, hogy melyek a “banánhéj” szabályok ezekben amelyeken a legtöbben aztán el is csúsznak.
Elsőnek a bankbetéteket veszem górcső alá, a legtöbben ezt a “megtakarítási” formát részesítik előnyben. Ne menjenek sehová, hamarosan jövök! :)

Share Button
Tags:

Egy hozzászólás
Szóljon hozzá! »

  1. “A következőkben sorozatot indítok a legismertebb, legáltalánosabb egyéni pénzügyi megtakarítások buktatóiról a választ keresve arra, hogy melyek a “banánhéj” szabályok ezekben amelyeken a legtöbben aztán el is csúsznak.
    Elsőnek a bankbetéteket veszem górcső alá, a legtöbben ezt a “megtakarítási” formát részesítik előnyben. Ne menjenek sehová, hamarosan jövök!”

    Érdekes lesz és várom a gonosz játék csapdáját.Miért is bukunk a pénzügyi konstrukcióban?

    A játék nem érdekel, csak a buktatója.

Szóljon hozzá!