Mindent megmagyarázunk rovat – mikor és mennyi nyugdíjpénztári reálhozamot kapok?

2011 aug 3rd | Írta: | Tartalom témája: Ez már szinte vicc!

Sok izgalmas, kihívásokkal teli kérdés gyűlt össze innen-onnan, amelyek egyenkénti megválaszolásával akár 1-1 órát is szívesen eltöltenék, most mégis időhiány miatt csokorba szedve egyben válaszolok. Ime a Gyakran Ismételt Kérdés gyűjteményt, remélem hasznos lesz sokaknak.

Mennyi lesz a reálhozam? Megkapta már valaki?
Én speciel még nem. Felháborító, hogy még Te sem. Amúgy ahhoz képest, hogy eredetileg ezt nyugdíjasan vehettük volna fel, talán még tudunk várni max. egy szűk hónapot. Mennyi lesz? Mindenkinek más. Mondjuk úgy kb egy tank benzin. De csak ha a héten kifizetik. Ha később, akkor egy fél tank. Ezzel is biztos csak összezavarni akarnak bennünket. Ha elégedetlen leszel, javaslom, küldd nekik vissza! Vagy nekem, és majd én helyetted háborgok, hogy képzelik, ennyivel kiszúrják a szemünket! Szemetek!

Miért csak ennyi a reálhozam?
Mert eltőzsdézték a pénztárak, ezt már Selmeczi Gabriella nyugdíjvédeltől meghízott szakértő is megmondta többször, nyomatékkal, hogy lehetséges ez, még nem hallottad? A nyugdíjtőzsdére vinni a magyar emberek pénzét, aljas húzás volt! Az IMF pénzét persze eltőzsdézni az más, (bocsánat stratégiai befektetni), az a kapitalisták pénze, legfeljebb nem fizetünk nekik kamatot, ha túl sokat bukunk a Mol papírokon. Szemetek!

1998 óta vagyok pénztártag és csak 20 ezer a reálhozam.
Ebből is látszik, hogy ügyesebben fektették be, mint ha hagyták volna nálad, hogy Te gazdálkodj vele. Mert ha bankba raktad volna, akkor garantáltan reálveszteséged lett volna. Képzeld, most még neked kellene az államnak befizetni … Micsoda szerencsés fickó vagy, hogy így történt ahogy!

Hová lehet fordulni abban az esetben, ha kevésnek találom, vagy egyáltalán nem fizet semmit a magánnyugdíjpénztáram reálhozamként?
Lehman testvérekhez, a 2008-as telefonkönyvben még megvan a számuk. Ők megválaszolják, hol a lóvé. De kérdőre vonhatod a Fannie Mae és Freddie Mac nevű amcsi jelzálogbankokat is, talán ők a legsárosabbak az ügyben. Szemetek!

Pénztárt váltottam, mert az OTP nagy veszteséget szenvedett el. Most meg kiderült, hogy az Aegon, amibe átmentem, nem tud fizetni hozamot. Becsaptak?
Még hogy becsaptak? Átvágtak apám úgy, hogy megérdemelnék, hogy Brüsszelig szaladj a panaszoddal zászlót égetve. Ki hallott még ilyent? Egyik pénztár a másikra keni. Undorító! Szemetek! Amúgy pedig mi a bánatnak ugrabugrálsz anélkül, hogy az eredeti pénztárad szakértőjétől (és nem a másik ügynökétől) nem kapsz érdemi választ a befektetési politikájukról?

Még júniusban több hozamot mutattak ki mint most. Hogy lehetséges ez?
A fene sem érti ezeket a pénzpiacokat hallod!  Egyik nap ennyi valaminek az ára, a másik nap meg annyi. Sosem több, vagy kevesebb, hanem változik. Az is érdekes, hogy az ember csak akkor veszi észre, ha épp a kedvezőtlenebb iránya változik. Szóval lehetett volna például ez is egy jó év a befektetési piacon, mint a tavalyi, de nem lett. Persze, és ezt ne mondd el senkinek, tuti, hogy itt nagy lóvékat lenyúltak, bennünket meg etetnek, hogy hát sajna, most amikor fizetnünk kell, épp lementek az eszközök árai. Szemetek!

Miért van az, hogy egyesek 100 ezreket mások meg szinte semmit nem kapnak vissza?
Mert nem mindenki ugyanannyi pénzt fizetett be (pontosabban vontak le tőle) a pénztárakba, ez gondolom nem új. Másodszor, minden pénztár különböző időszakokban más és más hozamokat ért el. Harmadszor, az előbbi tényezőt bonyolítja, hogy egy pénztárnál 3 különböző összetételű portfolióba (ezt nem magyarázom el mi az) sorolták a tagokat. Negyedszer, mert ezek szemetek!

Hogy lehet ilyen szemét az AXA, hogy nem fizet reálhozamot?
A mocskok! Persze azt hozzáteszem, hogy volt időszak, amikor ők voltak a legjobbak. Tudod, egyszer fenn, egyszer lenn. Lehet még 1-2 év és újból az élvonalba kerülnek. De ezt sosem tudjuk meg már. A befektetési piac olyan, mint a Forma 1. Valaki egyik pillanatban még vezeti a mezőnyt, a másikban meg kiesik. Aki kockáztat az könnyen így jár. Mentségül szóljon, hogy a Te érdekedben kockáztattak. Sovány vigasz.

0% a reálhozamom, hogy lehet ez? A k*va anyjukat!
Hát igen! Még, jó, hogy nem neked kell hozzájuk befizetni! Szemetek! Apropó! Milyen szerencse, hallod, hogy az egész pénztári rendszer gyakorlatilag tőkegarantált befektetés volt, magyarán csak nyerni lehetett rajta, de bukni nem. Ezen már elgondolkodtál?

Az Allianztól valaki kapott már vissza, és ha igen mennyit?
Igen, én  89.625-öt. Arra kíváncsi vagyok, hogy most ezzel mire mész? Statisztikát gyártasz?

Hova fordulhatok, ha azt mondta a magánnyugdíjpénztáram, hogy nem tudja kifizetni a reálhozamot a válság miatt?
Hozzám. Én szívesen meghallgatok mindenkit. Sírjunk együtt! Ha majd nem esetleg nem kapsz nyugdíjat az államtól, úgy 30 év múlva, akkor is hívj fel nyugodtan, meghallgatlak. Én már most sírok. Szemetek!

Hol lehet kiszámolni a nyugdíjpénztári visszafizetés összegét?
A saját magánnyugdíjpénztárad honlapján. De, hagyd, hogy a program számolja ki neked, ne bajlódj vele, mert elég bonyolult. Amúgy vissza nem fizetnek semmit, azt csak az állam tudná, de nem hajlandó. A pénztárak csak kifizetni tudják a reálhozamot. Szemétség ez is!

Akik nem léptek át a magánnyugdíjpénztárukból az államiba, azoknak nem jár vissza a reálhozam ugye?
Há, hogyafenébene! Majd ha nyugdíjas lesz. De akkor majd kamatos kamattal. Szemetek, de jól járnak!

Létezik,155 000 FT-os hozam után,4 200. – reál hozamot kaptam? 1997 óta vagyok mnyp tag.
Létezik bizony! Ez a százötvenötezer bruttó hozam is elég karcsú, elég soványka lehet a befizetett összeg is. Érdemes lett volna nézegetni az éves kiküldött egyenlegeket egy picivel előbb. Persze akkoriban kit érdekeltek ezek a számok…

Eltőzsdézték a pénzünket, felháborító! Mit lehet ilyenkor csinálni?
Például pénzpiaci ismeretekkel gazdagítani a tudásunkat. Megtanulni, hogy is működik a pénz, a befektetés. Akkor legközelebb majd nem bárgyún állunk a dolgok előtt.

Az Aegontól várom a reálhozamomat, de időközben ellopták a bankkártyám. Hogyan lehet velük gyorsan kapcsolatba lépni, hogy ne utaljanak?
Személyesen, telefonon, faxon, emailben, ajánlott levélben, vagy postagalambbal. De üzenhetsz óriásplakáton is ha van pénzed rá. Előbb azonban tiltasd le a kártyád, úgy a tuti., akkor még csak értesítened sem kell őket. Bár azért poénból a postagalambos módszert próbáld ki, működik-e! Az ügyfélszolgálatukon kell kérni a galambokat „üzenni szeretnék” hívógomb segítségével. A pénztári azonosítód legyen nálad, nehogy madárnak nézzenek!

Hogy lehet kiszámolni a nyugdíjpénztári visszafizetés összegét?
A reálhozamra gondolsz? Így, sok sikert:

HTn= a hozamgarantált tőke összege, ha a pénztártagság n naptári hónapon keresztül állt fenn (azokat a hónapokat is beleértve, amelyeknek nem teljes időszakában állt fenn a tagsági jogviszony);
bi = a pénztártagság i. hónapjában a tag egyéni számláján jóváírt kötelező és kiegészítő tagdíjbefizetés összege;
cpii = a pénztártagság i. hónapjának utolsó napja és a tagsági jogviszony utolsó napját megelőző hónap közötti időszakra vonatkozó, a KSH által közölt, előző hónaphoz mért fogyasztói árindexek szorzatával képzett inflációs ráta értéke.
= a hozamgarantált tőke összege, ha a pénztártagság n naptári hónapon keresztül állt fenn (azokat a hónapokat is beleértve, amelyeknek nem teljes időszakában állt fenn a tagsági jogviszony);
bi = a pénztártagság i. hónapjában a tag egyéni számláján jóváírt kötelező és kiegészítő tagdíjbefizetés összege;
cpii = a pénztártagság i. hónapjának utolsó napja és a tagsági jogviszony utolsó napját megelőző hónap közötti időszakra vonatkozó, a KSH által közölt, előző hónaphoz mért fogyasztói árindexek szorzatával képzett inflációs ráta értéke.
 

 

Share Button
Tags:

Szóljon hozzá!