Minek nézz utána alaposan, ha biztosítást kötsz?

2014 szept 15th | Írta: | Tartalom témája: Apró betűvel

Megértelek, ha nem akarsz 100 oldalnyi biztosítási szöveg értelmezésével estéket tölteni, ezért az alábbiakban elárulom neked, mi az a néhány sor amit meg kell nézned, hogy rövid idő alatt képbe kerülhess, mire fogsz szerződni a biztosítóval.
Mindenki tisztában a szerződési feltételeket megismerésének fontosságával, ennek ellenére a legtöbb kártérítési vita abból fakad, hogy a szerződők mást várnak a biztosítótól kár esetén, mint amiről a kötvényük szól. A szerződés aláírása előtt kellene elolvasni a feltételeket, de kinek van kedve, ideje egy száraz szakszöveg böngészéséhez, sőt, annak értelmezéséhez?

Szinte minden biztosítási feltétel füzetet a „különös feltételek” fejezetnél nyiss meg először, ez tartalmazza ugyanis a te szerződésed speciális elemeit. Ezen belül:

 1. Miről szól a biztosításom (mire adok ki pénzt)?
  A „Biztosítási esemény” szakasz írja le pontosan, hogy mire nyújt a szerződésed fedezetet. Ha találsz benne olyan fogalmakat amelyeknek az értelmezéséhez segítség kell, ne legyél rest kikeresni a magyarázatokat. tegyük fel átázik a mennyezeted. A biztosítód, téríti ugyan a felhőszakadásból eredő károkat, de a beázást nem. A hétvégi nagy esőzés most akkor minek számít? Mi számít felhőszakadásnak, és mikor csak sok esőnek? Na, ez van definiálva a magyarázatoknál.
 2. Mikor nem fog fizetni a biztosító?
  a. A „Mentesülések” fejezet arról szól, hogy bár kockázatban van a biztosító az adott káreseményre, de mégsem fizet, mert te elkövetsz valami ostobaságot – pl. ittasan vezetsz.
  b. a „Kizárások” fejezet sorolja fel azokat a dolgokat, amikre bár te azt hinnéd az is biztosítva lesz, de itt kiderül, hogy mégsem. Nagyon hasznos kis rész ez!
 3. A szerződés megszűnése.
  Mikor szűnik meg a szerződés, milyen következményei lehetnek pl. a díjelmaradásnak? Hogyan mondható fel a szerződés?
 4. Szerződéssel kapcsolatos költségek, terhelések (főleg életbiztosítások)
  A fejezet megértéséhez általában használnod kell az 1. vagy 2.-es számú mellékletet is (kondíciós lista), tehát együtt értelmezd őket. Itt is sok visszautalás lehet az ÁSZ-re, ne légy rest visszalapozni.
 5. A Különös feltételek további fontos fejezetei befektetéses életbiztosítás esetén:
  a. A rendelkezési jog gyakorlása vagy annak korlátozása. – Itt van leírva meddig nem módosíthatod a szerződésed, és egyáltalán azután is mit tehetsz vele
  b. szerződés módosításaira vonatkozó előírások
  c. díjnövelés, csökkentés lehetőségei
  d. visszavásárlás feltételei
  e. szerződés (díjfizetés) szüneteltetése

Az 1-3 pontok elolvasására és értelmezésére fordított idő kb. 10 perc, amely alatt biztos kellően képbe kerülsz, mivel is állsz szemben. Ennyit megér nem a magabiztosság?
Ha van a fejezetekben visszautalás az ÁSZ-re, ne legyél lusta átlinkelni magad az általános részhez, fontos lehet.
Ha több hasonló biztosítás közül kell választanod, a kiértékelést ezeknek a fejezeteknek az összevetésével kezd. Ne a legolcsóbb biztosítást válaszd, hanem amelynek a szolgáltatás/ár aránya a jobb.

A megtakarítás jellegű életbiztosítás megkötése előtt tájékozódni kell a piacon található hasonló termékekről is. Az összehasonlítást a 4. és 5. pontban leírtak alapján készítsük. Részesítsük előnyben a rugalmasabb, kedvezőbb költségszerkezetű szerződéseket. Az életbiztosítási szolgáltatásokat az 1-3 pontok alapján vessük össze

Share Button
Tags:

Szóljon hozzá!