Nyilatkozz a hozamról!

2011 márc 22nd | Írta: | Tartalom témája: Jogszabályok

A hónap végén jár le a nyilatkozattéli határidő, ameddig eldöntheted, a magánnyugdíjpénztári reálhozamodat milyen formában szeretnéd viszontlátni. Ha nem kaptál eddig hozzá űrlapot, akkor töltsd le a pénztárad honlapjáról!

Ha eddig magánnyugdíjpénztár-tag voltál, de átléptél (átléptettek) az állami társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe, akkor igényt tarthatsz a pénztári megtakarításod reálhozamára és az egyéni tagdíjkiegészítésre. Erről írásban rendelkezhetsz március 31-ig. Opciók:

Bankszámládra
Lakcímedre postán
Állami TB rendszer egyéni számlára
(butaság)
Önkéntes nyugdíjpénztáradra – ez esetben az idei adóbefizetésedből (a jövő évi adóbevallás után) jóváírnak a nyugdíjpénztári számládra utalt reálhozam 20%-át, de max. 300.000 forintot. (tehát ha mondjuk 465.000 Ft kerül a pénztári számládra, akkor az szja-ból 93.000 Ft még a pénztári számládra utalnak.

Mennyi a reálhozam? Hogy ez pontosan mennyi lóvé, ezt egyenlőre a pénztárad sem tudja megmondani. A számítási elv megvan, sőt, a Pénzügyi szervezetek Állami Felügyelete honlapon már közzé is tettek irányadó adatokat http://www.pszaf.hu/data/cms2295893/nyp_hozamok_teljes_befj.pdf  de ettől sokkal okosabb persze nem leszel, várnod kell a magánnyugdíjpénztárad végső elszámolására. A számlád végső értéke függ néhány egyedi tényezőtől, mint a tagságod hossza, a befizetések jóváírásának időpontjai, a végelszámolás értéknapja stb. Ha belépsz a pénztárad internetes felületén a saját számládba, akár talán egy körülbelüli értéket is láthatsz a reálhozamra.

Mi van, ha nem nyilatkozol? Ha április elsején csapsz a homlokodra, tyű erről is lemaradtam, akkor sincs veszve semmi, kipostázzák a pénzt a címedre, amiben csak az lehet a rizikó, hogy hibásan szerepel a címed a pénztárad nyilvántartásban, ami bizony nem ritka eset, magam láttam! Ha a postás nem talál, vagy nincs maghatalmazásod hogy az adott címen valaki átvegye a temérdek lét, akkor az állam gondoskodó kezeire bízza a reálhozamod (Nyugdíjbiztosítási Alap egyéni számla), tehát elvileg ekkor sem mondtál örökre búcsút tőle, mégis azt mondom, küldd el a nyilatkozatot, az mégis biztosabb, ha Te kezeled a pénzed!
Megjegyzem, jó hír, ha negatív a reálhozamod, nem kell befizetni :)))

Na, és a nagy kérdés, mit csinálj azzal a rengeteg pénzzel? (na azért ne reménykedj nem lesz sajna sok) Tudom, hogy nagy a kísértés, hogy fenekére verj annak a néhány ezresnek, de kérlek, ezt a pénzt ne tekintsd ajándéknak, felejtsd is azonnal el, hogy van, keress neki valami méltó helyet egy nyugdíj-előtakarékosság formájában. Legalább is próbáld meg, főleg ha nem csak 2000 Ft-ot kézbesít a postás!

Share Button
Tags:

Szóljon hozzá!