Önkéntes nyugdíjpénztári hozamok 2013

2014 jún 27th | Írta: | Tartalom témája: Hozam? Hozzad!

2014-től 150.000 forintra emelkedett a magánszemélyek egyéni befizetései által igénybe vehető adókedvezmény mértéke az önkéntes pénztárak esetén (is). Talán ez még jobban ráerősít arra a trendre ami már 2008-tól megfigyelhető: a munkáltatói befizetések csökkennek, míg az egyéni befizetések nőnek. Míg az arány 63:37 volt a munkáltató javára 2008-ban, ez ma 45:55.  Úgy tűnik, lassan, de biztosan növekszik az öngondoskodók tábora, nem várunk a cafetériára.

Sokakat érinthetett, hogy az ING pénztára beolvadt az Aranykorba, ezért nem látod a listában.

Na lássuk ki, hogy teljesített! Az összehasonlíthatóság kedvéért mindenhol a 3 alap portfóliót szedtem ki, nem foglalkozok az egyéb összeolvadások és a befektetési politika miatti portfólió variációkkal. Az egyes portfóliók így sem teljesen vethetők egybe, mivel az adott portfólióban található értékpapírok aránya különböző lehet. De az biztos, hogy a Növekedésinek elnevezettben (nem írom többet le azt a szót, hogy portfólió mert már én unom)  a részvénytartalom megközelíti az 50%-ot, míg a konzervatív majdnem, vagy teljesen kötvényeket tartalmaz mindenhol.

onyp2003-2014

1 éves hozamokat nézegetve már nagyobb a szórás a pénztárak között. Érdekes megfigyelni, hogy a kötvénykereskedés nem mindenkinek ment fényesen…

onyp2013Végül vessük össze, hogy hol mennyit vonnak le a pénzünkből:

onyplevonas

 

Adatok: www.mnb.hu

 

Share Button
Tags:

Szóljon hozzá!