Pályázati felhívás és egyéb agymenés

2011 jún 9th | Írta: | Tartalom témája: Hozam? Hozzad!

A PSZAF izgalmas közbeszerzési pályázatot indított. A közbeszerzési pályázat tárgya 16 db, egyenként 60 másodperces, HD minőségű 3D animációs kisfilm elkészítése (a kreatív tervezéstől az utómunkáig) a Felügyelet által meghatározott (lakossági pénzügy kultúra fejlesztése) témákban.

Ez tök jól hangzik, ezek szerint van igyekezet a kormányzat részéről a pénzügyi gondolkodás népszerűsítésére, de hogy ez minek 3D-ben és mindösszesen 16 percben cirka 40 milláért (plusz nyilván majd a vetítés költségei) kivitelezni, arra valami értelmes magyarázatot szívesen meghallgatnék.
Én egyébként egy ilyen kisfilm(ek) elkészítését inkább a teleshop reklámok készítésére specializálódott cégekre bíznám, annál hatékonyabban szerintem nem lehet belesulykolni a fejekbe semmit, mint ahogy azt a véess lakkprotektorral, a nemesacél fondu készlettel, vagy éppen a nélkülözhetetlen roboshéffel teszik.
Valahogy így képzelném el.:
- Gréta, most elmagyarázom neked, mire jó a megtakarítás. Figyelj! Mi lenne, miután beleszerettél ebbe csodálatos tűzpiros Suzukiba, azonnal, készpénzért meg tudnád venni? Nem hitelből, nem kölcsönből, hanem egyenesen a pénztárcád segítségével?
- Ó, Károly, az csodálatos lenne!
- Ugye milyen nagyszerű érzés lenne zsebből kifizetni? Nem lennének álmatlan éjszakáid az adósság miatt..
- Jaj, ne is mondd!
- …hanem büszkén mutogathatnád, mert te ezt megengedhetted magadnak!
- Igen, nagyon büszke lennék, hogy ezt megengedhetem magamnak!
- Nos, Gréta, hogy nyugodtan aludjál, és emelt fővel parkolhass a többi hitelből vásárolt kocsi közé, ahhoz kell a megtakarítás! Sőt, ez még nem minden! Kíváncsi vagy mit tud még a megtakarítás?
- Kérlek ne csigázz tovább Károly, áruld el nekem, mire jó még?!
… stb

A saját ötletemen felbuzdulva PÁLYÁZATOT HIRDETEK!
Küldjetek be a tv teleshop értékesítés mintájára a fentihez hasonló forgatókönyvet (párbeszédet) a palyazat(kukac)kockazatnelkul.hu email címre. Az írás ne legyen hosszabb 3000 karakternél. A téma bármilyen pénzügyi termék népszerűsítése lehet, de ne nevezzétek meg konkrétan pl. lehet részvény, de már Mol részvény nem. A „műveket” felteszem ide, és a fészbuk oldalunkra is, amire várjuk az olvasók szavazatát!
Határidő: jún. 15.
A legtöbb szavazatot kapott pályamű készítőjét ajándékkal honorálom. Mutassuk meg a PSZAF-nak, hogy kell ezt csinálni! (

Más.
Európa több országa egyre jobban hajlik arra, hogy a pénzügyi közvetítők jutalékát a termékbe rejtett költségek helyett a megbízóval fizettessék meg. A britek és a hollandok is lépéseket tettek ez irányban, a szlovákoknál már régebb óta felesben működik (a jutalék felét az ügyfél fizeti) – azaz nem működik, mert tojnak kifizetni a rájuk eső részt. Nálunk mihelyt az ügyfélnek kell kicsengetni a munkadíjat, akkor azonnal meghal a közvetítői szakma, mert egy kanyit se fog kapni az ügynök, ebben biztos vagyok. A legtöbb ügyfél semmibe nézi ezt a szakmát, az fel sem merül sokakban, hogy ha kimegy egy üzletkötő egy 15 ezer forintos lakásbiztosítást kötni, a látogatást a saját zsebéből finanszírozza (utazási költség+idő) és köszönőviszonyban sincs a kapott szolgáltatás a munkadíjjal. A szakértelmet viszont meg kell fizetni, tetszik, nem tetszik. Magyarokra különösen jellemző, hogy mindent ingyen akarunk, közben a maximumot várjuk el.

Más.
Még májusban nyilatkozott az Otthon Centrum Zrt vezérigazgatója (szinte minden médium lehozta), hogy szükség van állami keresletösztönzőre, mert e nélkül halott az ingatlanpiac, szegény polgárok nem tudnak lakásokat venni. Jaj! Értem én, honnan fúj a szél, de ha az állam megint belenyúl a hitelezésbe, akkor újabb lufi fújódik adófizetők pénzén. Nem elég állami segítség van így is, pl. lakáskassza 30% támogatás? Melyik országban van ilyen nagy arányú támogatás? A megtakarításokat kell ösztönözni, nem a lakossági hiteleket. A piacot hagyni kell működni a maga törvényei szerint, nem kell államilag torzítani, abból mindig baj származik. Aki megengedheti magának az vásárol, aki nem, az nem. Ne azért vegyen azért mert a hitel olcsó, hanem azért vegyen, mert az ingatlan az olcsó. Akinek nincs pénze megtakarítani (vagy vásárolni), annak hogy lesz hitelt törleszteni?

Ki, mit tippel a CHF/HUF keresztre szeptemberre?

Share Button
Tags:

Szóljon hozzá!