Szubjektív

2010 máj 19th | Írta: | Tartalom témája: Hozam? Hozzad!

Olvastam

“Lehetővé fogjuk tenni, hogy állam részvételével forintalapúra lehessen cserélni a devizahiteleket. Magyarország nem lehet olyan hely, hogy bárki elveszítse otthonát. Ezt erkölcsi kérdésként kezelem” – mondta Matolcsy György.

Lovagias cselekedet. Vagy hősködés? Mindenki az én vendégem! Az meg a másik, hogy mást nem hallani, csak hogy nem lett volna szabad a devizahiteleket ennyire elburjánzani. Miért nem látják, hogy önmagában nem csak a devizahitellel van baj, hanem azzal, hogy az emberek a lehetőségeikhez képest vettek fel több hitelt. Azzal, hogy a jövedelmük 50-60-70%-át is meghaladó törlesztőrészleteket is bevállalhattak. Persze békeidőben semmi sem számít, csak pörögjön az gazdaság. Ugyanakkor az is elmondható, hogy nem is az építőipar tette el a legnagyobb profitot, hanem a bankszektor, meg a feketegazdaság.

 

- Azt mondta a Bajnai-kormány szóvivője, hogy ez utóbbi verzió több mint 400 milliárddal terhelné meg az idei költségvetést.
“Túlzó a szám, 250 milliárd forintról van legfeljebb szó, ha július 1-jétől vezetjük ki. 250 milliárd forintot pedig, ha az emberek elköltik, akkor abból 100 milliárd forint azonnal visszajut a költségvetésbe; Magyarországon minden elköltött 100 forintból 40 visszajut a büdzsébe.”
A fenti számítás alapján csak piát, benzint, és cigit vesznek az emberek a megspórolt pénzen, ha nem tévedek. De mi van ha a tengerparton vagy éppen Parndorfban költik el ezt a sok lóvét?

Önök inkább a lakosság fogyasztását szorgalmazzák? Vagy a megtakarítást?
“Jó kérdés. A magyar társadalom jelenlegi működése nem azt mutatja, hogy az emberek elteszik a pénzt. Az emberek nem is tudják eltenni: hitelt törlesztenek, számlát fizetnek belőle. Arra számítunk, hogy ez bemegy a gazdaságba. Ha pedig így lesz, akkor ennek is a 40 százaléka azonnal megjelenik a büdzsében.
Csavaros gondolat… Kár, hogy a scienet mát levédte a “Gazdagondjon meg költkezéseiből” szlogent, de jó volna most ide…

A takarékosságot miként kívánják ösztönözni?
“Minden erőnkkel támogatni fogjuk a hosszú távú otthonteremtési előtakarékosságot. Tesszük ezt majd azért, mert a népesedési fordulathoz otthon kell, a gyermekvállaláshoz otthon kell.
Tanácsi bérlakásban is neveltek gyermekeket boldog családok, és nevelnek most sajátban is kevésbé boldog, anyagi gondokkal terhelt szülők. De mi a bánatnak kell erőltetni a saját tulajdont????? Koncessziós bérlakásprogram mondjuk?

A bürokrácia csökkentését hogyan képzeli el? Elmondta még novemberben, hogy az állami feladatok jó részét meg lehetne szüntetni. Ez nyilván elbocsátásokkal is jár majd, különben nem lesz olcsóbb a bürokrácia. Őszre hány ember elbocsátására számíthatunk?
“A bürokrácia leépítése az elején nem jár elbocsátásokkal, hiszen válságban tömegesen elbocsátani nagyon buta dolog lenne; abban a pillanatban csökkenne a fogyasztás és a költségvetés bevétele.
Ha nem a béreken, akkor a villanyszámlán mennyit lehet spórolni?

Orbán sajtóértekezletén:
“az árfolyamra szinte semmilyen befolyása nincsen a magyar gazdaságpolitikának; a forintra van, de az euró/forintra nincs”"
Tök igaza van. El is tűnődtem, érdemes lenne nagyobb numizmatikai értékű érméket nyomnunk, hátha stabilabb lenne a nagyobb kereslettől az árfolyamunk. Csak megjegyzem pl. az “ezüst kétszázas” (a Deák és az MTA-s vésetű)  is bőven névértéke felett forog jelenleg, pedig van belőle bőven eladó. Arany János portréjával az arany tízezreshez mit szólna a piac, hm?  

Más
A napokban fedeztem fel az egyik bevásárlóközpontban ezt a (számomra) újdonságot. Fekete wc papír. Meg piros. Barna nem volt. Az már ugye régi próbálkozás, hogy a szagát el akarják venni, de hogy a színét is… Fekete. Az ember meg csak meresztgesse a szemét, hogy kell-e még törölni, vagy már elég lesz. 

Más.
Most, hogy szerkesztem az adóbevallásom, szembesülök, igazán mennyi a szumma, amit kifizettem a brókercégnek tranzakciós díjként egy év alatt … Hát, hallod a tőzsdézés sem a legolcsóbb hobbi. Ha intenzíven kereskedsz, dupla hasznot kell csinálnod, hogy maradjon valami neked is. Pedig nem a Capital Partners vezeti a számlám :)

Más
BKV. Volt szerencsém utazni esőben régi Ikarus csuklóson. Az még hagyján, hogy a csukló gumiharmonikája ki van szakadva, de a tető sincs egyben már a függőleges tartószerkezettel. A jobb oldalon végig ömlött be a víz. Képzelheted, tömve a busz, mindenki az állóhelyeken nyomorog, leülni senkinek nincs kedve. Muris lehetett kivülről. Figyeltem az emberek arcát, hogy miként reagálnak repedt plafonú jármű adta komforthoz, de általános elégedetlenség helyett többnyire csak fásult arcokat láttam. Örültek, hogy egyáltalán jött értük valami…
 

Más.
Ha már BKV, akkor az is feltűnt nekem, hogy ugyebár évek óta a Generali biztosítja az utasokat, mégis ehhez minek kell egy alkuszcég közreműködése? Van egy sejtésem…

Share Button
Tags:

Egy hozzászólás
Szóljon hozzá! »

  1. Mindjárt az elejéhez szólnék. (Végigolvastam a többit is, de ezen jobban megütköztem, mint a repedt tetejű autóbuszon. :)
    Tehát: a devizahitelek intézményesített forinthitelre cserélése. Óriási butaság lenne és hihetetlen kárt okozna az országnak. Egyénileg most is lehetőség van rá. De intézményesen?

    Egy devizaügylet csere összetett tőzsdei művelet, a végeredménye az, hogy saját maga ellen spekulálna az ország. Még nagyobb lenne a hiány a költségvetésben és egyre nagyobb hitelekkel lehetne betömni a rést. “Mindenki egyért” szólás érvényesülne. Az is törlesztené mások ostobaságát akinek semmilyen adóssága nincs. Aki túlvállalta magát, sajnos tönkre fog menni. Ilyen a gazdaság.

    A megoldás valószínűleg az lenne, ha tényleg munkahelyeket tudnánk teremteni és sokan újra tudnának törleszteni. Az államnak ilyen helyzetben építési beruházásokat kell indítani, amelyek élénkítik a többi iparágat is! Például bérlakás építési program. Miért nem indítják el a sok megnyert Uniós támogatású beruházást sem?

Szóljon hozzá!