Több kötvény ma járna le a Quaestornál

2015 márc 18th | Írta: | Tartalom témája: Csak röviden

Elvileg mától követelhetnének készpénzt a QFD150318, QFF150318A12 kötvények tulajdonosai, viszont a számlákon lenullázódott a kötvényérték (ami eddig legalább a követelést mutatta). A nevezett sorozatszámú kötvények kibocsátási darabszámáról nincs infó. Hogy is lenne, viszont ez nagy hiba.

Kifejezetten csalódott vagyok, hogy egy cégcsoportnak így lesz vége, pedig voltak jó kezdeményezések (mint pl.  a foglalkoztatói nyugdíj), egyáltalán nem úgy tűnik, hogy a tulajdonosok rövid távra terveztek. Könnyen lehet, hogy éppen a sokféleség, a merőben eltérő üzletágak egymásba fonódó finanszírozási szálaiba gabalyodott bele a vezetőség. Sokszor jobb egy dolgot csinálni de azt tisztességesen és profin.

Persze a cégcsoport egyes cégeit egyenlőre nem kell temetni, de a Quaestor mint brand megbukott. De még bármi megtörténhet, és szurkolok a Quaestor ügyfeleknek…

 

Share Button
Tags:

7 hozzászólások
Szóljon hozzá! »

  1. Egy kis utánajárással meg lehet nézni, hogy ezekből a kötvényekből mennyit bocsátottak ki. A KELER honlapján van egy ISIN kereső, ha ebbe beleírjuk a kötvény ISIN azonosítóját kapunk egy táblázatot, melyben szerepel a keresett adat. A QFD150318 esetében az ISIN HU0000353990, az összes kibocsátott értékre 5 milliárdot (egy kötvény névértéke 10ezer Ft, tehát 500ezer a db) dob ki a KELER honlap. Ennyi lett megkeletkeztetve a KELER-nél. Azt kéne már csak megnézni, hogy ebből a papírból a Quaestor mennyit tart nyilván az ügyfeleknek. De ezt már tényleg csak ők, illetve a felügyeleti biztos tudhatja.

  2. Köszönöm a kiegészítést, a valós darabszámra gondoltam…

  3. nem nullázódott le, de persze a követelés sem teljesült

  4. Igen, a QFD valóban még értéket mutat, de a QFF már érték nélküli. Mindennek valószínűleg semmi jelentősége nincs, mivel a csődeljárás dátuma utánra esik a követelés teljesítése.

  5. Túl sok jelentősége valóban nincs, hiszen mindennek van nyoma máshol is, az értéke meg egy másik kérdés. De a csődeljárás után nem stadionköveket szeretnék látni…

  6. Közben kiderült, hogy Március 18.-án, a lejáratkor mégsem volt csőd, tehát ez már jogilag nem kötvény, hanem számlapénz, ha jól gondolom! Meg tudná ezt erősíteni egy ügyvéd pl?

  7. Bár én nem vagyok ügyvéd, közel “helyesnek vélem” a válaszom: egy kötvény követelés lejáratkor (vagy a kibocsátó felszámolásakor) válik esedékessé, viszont ez nem azt jelenti, hogy ebből pénz is van. Csak annyi változik, hogy a kötvényes felszólíthatja fizetésre a kibocsátót, ha az ennek nem tesz eleget, felszámolási eljárás indítható ellene.

Szóljon hozzá!