Vakcinabiznisz

2010 ápr 19th | Írta: | Tartalom témája: Hozam? Hozzad!

Van úgy, hogy az ember tök fölöslegesen elherdál az életéből másfél órát. Márpedig ha bekapcsolja a tévéjét ez nagyon könnyen előfordul.
A hétvégén sikerült nekem is elkótyavetyélni úgy nagyjából két órát egy simán kihagyható, bár egyesek szerint kultuszfimre, a 12 majom (Twelve Monkeys – 1995) című sci-fire. Ha már megesett, hogy megnéztem, szülessen hát egy bejegyzés, hogy ne teljen csak úgy az idő hiába…

A történet a jövőben és a jelenben játszódik. James Cole-t (Bruce Willis) időgéppel visszaküldik a jövőből, hogy megmentse az emberiséget a pusztulástól. A poént hamar lelőve közlöm: ez még nem az a korszak amikor Brúszvilisz megmenti a világot bármelyik filmjét nézed. Itt most nem sikerül neki, a sztárgázsiba nem fért bele. Az emberiséget pediglen meg kellene megmenteni, mert a föld alá kényszerül a jövőben, ugyanis a Föld felszínén egy legyőzhetetlen vírus uralkodik kazamatákba kényszerítve a Föld népét. A gonosz vírust valószínűleg a 12 Majom Hadserege zúdította az emberiségre, amely aztán később mutálódott, és Brúszvilisz kapta feladul, hogy hozzon át a múltból valami használható mintát, vírust, vakcinát, vagy bármit, amely segítségével legyőzhető a parányi ellenség, és végre kimehessenek a felszínre az emberek.

Nem részletezem tovább (még azt elmondom, hogy Brad Pitt zseniálisan játszik a filmben) két dolgot kívánok leszűrni, amely valamennyi elmélkedésre késztetett.

Az egyik egy inkább filozófiai kérdés: Az időutazással kapcsolatos leggyakoribb gondolat az, hogy visszarepülve az időben megváltoztatunk valamit, amely hatással lesz a jelenre. Ugyanez igaz, a jövőbe utazással is. Ki ne gondolt volna például már olyasmire, minthogy megtudja valahogy a jövő heti lottószámokat, és tuti a nyeremény? Vagy ugyanez pepitában, visszamenni az időbe és megtenni az e heti számokat?
A film alapgondolata viszont nem ez. Ha visszamegyünk az időben, akkor a cselekedetünkkel nem változtathathatjuk meg a jelent,  csak a jövőre lehetünk hatással. Pl. a múlt évben kifigyeljük Hagyót amikor átveszi a nokiás dobozt és lefotózzuk, majd a bíróságon bemutatjuk a felvételeket, de a tárgyalás nyilván mégcsak eztán lesz. Vagy meglessük Seuso katonáit hova ássák el a kincseket, hogy a jövő héten kiballagjunk a balatoni dombságon az adott helyre egy ásóval bizonyítékért, és dicsőséget szerezzünk az ország igazának. Szóval ez a megközelítés nekem újszerű, jobban efogadható, mint az, hogy fenekestül felforgatunk mindent a múltban, és ettől megváltozik a jelen.
Viszont a film szerint se ez, se az a másik ”módszer” nem működik, tehát marad a fantáziálás…

A másik dolog amin elmélkedtem az, hogy tényleg baromi védtelenek vagyunk egy vegyi-biológiai támadással szemben.
Fellélegzett a világ mikor 1977-ben sikerült végleg kiirtani a félelmetes fekete himlőt. Ma már senki nem kap ilyen ellen oltást, én még a karomon viselem a hímlő elleni jellegzetes “tüzes oltást” jegyeit. Képzejük csak el mi lenne, ha a szellem megint kiszabadulna egy palackból. Márpedig alig tudunk valamit arról, hogy a hidegháború biológiai fegyverarzenálja hova tűnt.
Nem vagyok az összeesküvési elméletek híve. Viszont akárhogy is van, a 2009-es H1N1 “világjárvány” terjedése és a védekezés nemzetközi válasza, sok információval szolgál egy őrült gondolathoz. Márpedig őrültek mindenhol vannak, elég csak Litvinyenko gyilkosságra (2006) gondolni, amit valami sugárzó anyaggal követtek el úgy, hogy baromira nem számított még kiket ér a gyilkos hatás és lesznek-e további következmények. A leggonoszabb ezekben a módszerekben, hogy láthatatlanok, szinte kivédhetetlenek.

Más
Egy kis érdekesség, hogy a H1N1 elleni vakcinából mennyi maradt meg felhasználatlanul:
Magyarország     kb. 3 mill. db
Belgium              kb. 12,6 mill. db
Hollandia            kb. 19 mill. db
Németország      kb. 46 mill. db
USA                    kb. 71 mill. db
Franciaország     kb. 89 mill. db        (forrás: index.hu)

Nem rossz biznisz az egészségügy a magánszférának, csak az államok deficitesek tőle állandóan. Csak javasolni tudom a gyógyszeripari részvények vételét és tartását, ezen iparág jövőjének a fundamentális alapjait a természetgyógyászom szerint végtelen egyszerű igazság teremti meg: az orvosok és a gyógyszergyárak rohadtul nem érdekeltek az egészségben és az egészséges életmódban, maguk alatt csak nem vágják a fát, bárhogy is igyekeznek gyógyítás látszatát kelteni.

Az viszont tény, hogy a gyógyszergyárak nem a gyógyítás nemes feladatán ügyködnek. Üzlet ez, színtiszta üzlet. Biztos, hogy van számtalan fejlesztés, amely emberek százainak hozott volna megoldást, csak nem volt benne akkora pénz, hogy érdemes lenne foglalkozni vele. Egy ismerősöm mesélte, hogy az egyik nagy gyógyszergyártó (nem mondok konkrétumokat mert bizonyítani nem tudom) kutatott egy bizonyos bélbetegséget gyógyító szer után, mikor kiderült, hogy arra nem olyan hatékony ugyan, mint amire tervezték a hatóanyagot, viszont egy speciális szembetedséget, amely addig kezelhetetlen volt, kitűnően gyógyít. Igen, csakhogy a szert szemcseppként forgalombahozni nem ugyanaz az üzlet, mint ivókúraként egyszerre több litert. Könnyen kitalálhatod Kedves Olvasóm, ma melyik formában lehet kapni a készítményt a gyógyszertárakban…

Egyébként elgondolkodtató, mi a fenének hívják egészségügynek a betegségekkel, kórházakkal foglalkozó államigazgatási rendszert? Nem inkább betegségügy lenne a helyesebb? Persze tökmindegy, mindenkinek világos, hogy az ország egészségügye lehet a legnagyobb betegsége. Ügye? :)

Share Button
Tags:

3 hozzászólások
Szóljon hozzá! »

 1. Érdekelne, hogy mit gondol: A természetgyógyásza miben érdekelt? És miért abban, amiben? Miért különbözik ő az orvosoktól? Üdv: Júlia

 2. Mivel azzal nem sokra mentünk volna, hogy én mit gondolok, ezért megkérdeztem tőle. A következőképp zajlott a beszélgetés:
  - Abban vagyok érdekelt hogy mindenki figyeljen magára, előzzék meg a betegséget megfelelő életmód, táplálkozással.
  - De ha mindenki egészséges, akkor hozzád sem jönnek, és nem lesz jövedelmed!
  - Nem így van. Hozzám sok egészséges ember is jár azért, hogy segítsek megelőzni egy betegség kialakulását. Amíg igényük van az embereknek egészségesnek maradni, addig munkám is lesz.
  - Na jó, de mégis inkább a beteg embereknek van nagyobb késztetésük az egészségre mint az egészségeseknek nem? Tehát az időd nagy részét a gyógyulnivágyók töltik ki.
  - Ez igaz, viszont az én szerepem az ő esetükben sem a gyógyítás, az az orvos feladata, hanem az, hogy megmutassam, a természetesebb életmóddal, nagyobb odafigyeléssel kiküszöbölhető számos betegség kialakulása, és a kialakult dolgok jó eséllyel visszafordíthatók pl. allergia, mert a megoldást maga az emberi szervezet adja, önmagunkban van a legerősebb gyógyító erő, csak ezt megfelelő életvitellel mozgósítanunk kell. Ehhez adok én segítséget.

  Na, ebből nem tudom mit szűrt ki Júlia…

 3. A H1N1 vakcinabiznisz tényleg hatalmas üzlet volt a “feltalálóknak”. A civilizált népesség megbetegítésére irányult. Az immunrendszer egyensúlyát felborítva még csak ezután fognak jelentkezni az utóhatások, amire újabb vakciná(ka)t kell feltalálni.

  “Nem rossz biznisz az egészségügy a magánszférának, csak az államok deficitesek tőle állandóan.” Az egészségügyre tett megállapítás sokk valóban helytálló, a kórházak kasszáját mindenhol a gyógyszerkassza teszi veszteségessé. Vagy ott van az orvosi műszerellátás szakma, amely meg sem érezte a válságot. Az egészségügy egy feneketlen kút, ahol az állam által beinvesztált pénzek fele nyomtalanul tűnik el. Egy kisebb, hatékonyabb egészségügyi ellátórendszerre lenne szükség, de nincs az a politikus aki ezt meg merné említeni. A kórházak felét be lehetne zárni az országban. Nincs az a gazdag állam, aki ennyi intézményt megfelelő színvonalon üzemeltetni tudna. Műszerekkel, gyógyszerekkel, személyzettel, épületekkel. Az egészségügyi intézmények több mint fele méltatlan épületekben és körülmények között üzemel. Még nagynevű intézmények épületein is elcsodálkozik az ember, hogy tudnak benne egy korszerű diagnosztikát kialakítani? Egy négy alapszakmás kórház többnyire csak továbbküldő intézmény, csak szaporítja a betegutakat. Előjegyzési sorok is csak a speciális ellátást nyújtó intézményekben jönnek létre, ezekből kellene inkább még néhány.

  A jelenleg fejlesztés alatt álló Póluskórház programok talán enyhítenek a helyzeten, ha egyáltalán megvalósulnak.

Szóljon hozzá!